A kényszer miatt választanak most sokan szexmunkát Svédországban

A koronavírus idején korlátozások nélkül működő Svédország egy kifejezetten szimpatikus célállomás lett többek közt a magyar szexmunkások körében is, ugyanakkor ennek árnyoldala is van: a svéd gazdaság egyre fogyatkozó munkalehetőségei okán egyre több nő helyi nő kényszerül erotikus munkát vállalni.

A svéd rendőrség szerint a pandémia idején megnövekedett prostitúció Svédországban annak köszönhető, hogy egyre több szexmunkás érkezik az országba.

Jana De Geer stockholmi rendőr szerint a járvány új, eddig civil munkát végző lányokat is vonzott a prostitúció iparába, a növekedés oka pedig a lezárások és különböző korlátozó intézkedések bevezetése Európában, mivel több szexmunkás Svédországot választotta úti célnak, miután saját országukban (és a közkedvelt országokban mint Németország, Ausztria) nem tudnak pénzt keresni.

Mindeközben a helyi lakosok is egyre nagyobb számban fordulnak választanak erotikus munkát, ugyanis a járvány miatt kissé korlátozott a munkalehetőségek száma, ezt kihasználva pedig sokan döntöttek úgy, hogy szexmunkára adják fejüket. Linnea Horgby rendőrségi nyomozó szerint az ilyen típusú problémák kezelése során a rendőrségen belül komoly hiányosságok tapasztalhatók, melyek miatt egyre több eset történik az országban.

A stockholmi rendőrség 2020-ban hajtotta végre azt a műveletet, mely során fel kívánták számolni az egyre növekvő prostitúciót, ennek eredményeképp pedig 117 főt állítottak elő a fővárosban, több alkalommal pedig súlyosabb bűncselekményekre is fény derült.

Svédországban a jelenleg érvényes törvények szerint aki fizet a szexuális szolgáltatásokért, az büntethető, aki viszont ilyen szolgáltatás kínál, nem büntetik meg

A svéd modell szerint, melyben a vevőt pénzbírsággal sújtják, most megdőlni látszik, ugyanis börtönbüntetéssel fogják kiváltani a korábbi rendszert.

A helyi hatóságok szerint kiemelt fontosságú, hogy azok a férfiak, akik erőszakot alkalmaznak a szolgáltatás igénybevétele alatt, mindenképpen törvényi keretek között kell bíróság elé állítani és gondoskodni kell arról, hogy a bűncselekmény súlyosságától függően börtönbe kerüljenek a bántalmazó személyek - ahogy azt a liner.hu oldalon is olvashattuk.