A városi tanács tagjai döntöttek: elköltöztetik Amszterdam belvárosából a híres vörös lámpás negyedet

A szűk sikátorokkal és csatornákkal átszőtt De Wallen városrészben bezárják a bordélyházak és ablakos erotikus munkahelyek kirakatait, és arra kérik az itt dolgozó szexmunkásokat (köztük rengeteg magyart is), hogy majd költözzenek át az erre a célra épített új, a városközponttól távolabb eső városrészbe. 

Még egyelőre nem tudni a pontos helyét az új vörös lámpás negyednek.

Amszterdam legalább annyira híres (volt) vörös lámpás negyedéről, mint csatornáiról, jellegzetes épületeiről, vagy éppen Rembrandtról. Minden turista okkal érkezik a holland fővárosba; vannak akik a városért rajonganak, míg mások könnyedebb kalandokra éhesek...

Femke Halsema (Baloldali Zöldek) polgármester erre tett javaslatát a legtöbb párt támogatta. A Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió (CU) már régóta próbálkozott elérni az erotikus üzletek bezárását, ebben most Mark Rutte miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD), valamint a Munkáspárt és a Zöldek is támogatták őket.

Halsema azzal támasztotta alá az érvelését, hogy a piros lámpás negyedben erotikus munkát végző nők egyszerű turisztikai látványossággá váltak, akik csak a bámészkodókat és erőszakosan viselkedőket vonzzák. A városi tanács tagjai szerint azért van szükség a költöztetésre, hogy megváltoztassák az Amszterdamba érkező turisták típusát.

A piros lámpás negyed jelenleg De Wallenben található, Amszterdam belvárosának történelmi részén, és egy háromszögbe van zárva:

amelyet a Warmoesstraat, Zeedijk és a Dam tértől keletre futó utca vesz körül

Egy másik radikális döntés is az asztalon van, ez a turisták fűhasználatára vonatkozik. Januárban az a hír járta, hogy az amszterdami kávézókban hamarosan betilthatják, hogy külföldiek is vásárolhassanak füvet. A javaslatokat nem minden szervezet fogadta kitörő örömmel, mint ahogy az várható volt...

A Red Light United nevű érdekképviselet felmérést végzett, és állítják, hogy az általuk megkérdezett 170 női szexmunkás 90 százaléka a mostani vörös lámpás negyedben akar dolgozni.

A csoport egyik, Foxxy álnevet használó tagja szerint probléma lesz, hogy a vendégek nem fognak majd olyan könnyen odatalálni az új vörös lámpás negyedbe.

„Halsema majd szervez néha buszos kirándulásokat a Westelijk Havengebiedbe (a városközponttól északra eső kerületbe)?” – hangzott el a fontos kérdés.

A marihuánavásárlás külföldiekre vonatkozó korlátozásával szinte csak azt fogják elérni, hogy a drog kereskedelem a kávézókból az utcára kerül át

A város már egyébként így is számos korlátozást vezetett be a piros lámpás negyedben, például a csoportos túrák betiltását a környéken 2020-ban.