A Tinder párkereső appon csábította el a magyar áldozatát egy bitcoincsaló banda

A történet egy 30 millió Ft-os csalásról szól, mivel egy 45 éves többször elvált magyar férfit szedett rá a kriptovaluta tözsdézéssel egy párkeresést színlelő Tinder profil. Azt, hogy miként szedték rá, részletesen vissza lehet követni, de a valódi tettest az eddigi információk alapján lehetetlen lenyomozni.

A magyar férfi 2 válás és a karantén magányát megtörve szeretett volna új kapcsolatot vagy épp támogatót kereső lányt találni a Tinder-en! A párkereső applikáció legnépszerűbb tulajdonsága, hogy a felhasználó a földrajzi helyzetéhez legközelebb található nőkkel vagy férfiakkal ismerkedhet, de a prémium verzió már lehetőségként kínálja az ismerkedési zóna megváltoztatását. 

Kitartó jobbra balra húzás után a magyar férfi sikeresen match-elt egy egzotikus szépségnek tünő ázsiai származású nővel, aki állítólag Prágában él... A whatsapp-on folytatták a csevegést, ahol a nő azt állította, hogy Új-Zélandon nőtt fel, apja szingapúri, nagybátyja pedig egy New York-ban élő sikeres bróket. A nő kitalált karaktere a független üzletasszony, aki túl van egy fájdalmas szakításon. A járvány megviselte üzleti portfólióját. Eladta ruházati érdekeltségeit, és kriptovalutákkal kezdett el foglalkozni, ami annyira bejött neki, hogy most már Svájcban venne házat.

Valószínüleg egy a kriptocsalásra szakosodott banda volt a háttérben, mivel a heteken átt tartó beszélgetések közben szisztematikusan felépített történetekkel elérték a magyar férfi bizalmát és mivel az ő bevételei, befektetései is tönkre mentek a koronavírus miatt, így hatványozottan érdekes lett számára a nő és a története. 

Addig húzták a mézesmadzagot, míg az áldozat rá nem harapott, azaz megkísértette a nő üzleti sikere. A következő alkalommal a nő elkezdte részletezni, hogy az alaptörténetben említett New York-i nagybácsi befektetési tanácsára hallgatva találta meg a szerencséjét. És az úgynevezett ICO-k, vagyis a tőzsdei bevezetés előtti kriptovaluták kereskedésével többszörözte meg vagyonát. Elmondása szerint 300 ezer dollárral nyitotta meg befektetési számláját, és ma már 2 milliónál tart. 

A csalás módja szofisztikált volt és nem konkrétan a bitcoin vagy hasonló már erős lábakon álló és elismert kriptopénzekkel történt, hanem egy úgynevezett ICO, azaz tőzsdei bevezetés előtt álló még semmit sem érő kriptopénz volt.

Az extrém profit az ilyen még értéktelen de annál nagyobb bevétellel kecsegtető kezdő kriptopénzeknél jellemző, így a magyar férfi kapott az alkalmon és beszált az AIC nevű coinba. Sajnos tapasztalatlansága miatt nem mérte fel, hogy a kamutőzsde ahol a nő rávette a vásárlásra, igazából átverés volt. 

A nő meggyőzte, hogy nyisson számlát a kamutőzsdeoldalon, majd valódi kriptopénzeken keresztül fektessen be egy nagyobb összeget. A nő kamukriptoprojktjébe, melynek neve a törvényes kereskedőhelyeken is feltűnt, mint ICO, azaz hivatalos tőzsdei bevezetés előtt álló kriptovaluta. A magyar férfi a jól felépített látszattőzsdén követte nyomon, hogy a nő ajánlása alapján vásárolt befektetése tényleg remekül fut. Így egy kisebb összegű nyereség után megjött az étvágya. 

Végül összesen 33 millió Ft értékben vásárolt Bitcoint és Etheriumot (a 2 legnagyobb kriptovaluta) és ezt átutalta a kamutőzsdének, ami valószínűleg abban a pillanatban köddé is vált. 

A Tinder profil mögött egy csali volt, aki hétköznapi szelfikkel és félerotikus képekkel jelentkezett naponta.

Miközben a nő angolul csevegő szinkronhangja biztatta a magyar férfit megtakarításainak átforgatására, jó sok smiley-val kísérve.

Sajnos a történetnek nincs jó vége, mivel a magyar rendőrség nem sokat tud tenni az ügyben. Hivatalosan az történt, hogy a magyar férfi önszántából vásárolt 33 millió Ft értékben létező, teljesen legális kriptopénzt (Bitcoin, Etherium) és azt a Tinderen lévő kamuprofil hatására elküldte egy kamutőzsdének, ahol a pénz eltűnt. 

A magyar férfi mindenképpen szerette volna megosztani történetét, hogy a jövőben – hibájából okulva – senkit se vezethessen félre az ismerkedésnek álcázott kriptocsalás.

Mi az a Bitcoin, vagy épp a kriptovaluták? 

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Rövidítése BTC és elektronikusan hozzák létre illetve tárolják. A bitcoin egy decentralizált eszköz, ami azt jelenti, hogy nincs mögötte sem központi bank, sem kormány, sem pedig egy kibocsátó vállalat. A bitcoin értékét első sorban talán a mögötte álló technológiák adják, hiszen ezek nélkül nem lenne egy különleges, forradalmain új dolog.

2021 elejére a Bitcoin árfolyama majdnem elérte a 42.000 USD-t is, miközben 2020-ban az átlagára 10.000 USD körül volt, így sokan kiváló befeketésnek is gondolják, sőt világhírű és jó nevű pénzügyi befektetők digitális aranyként említik, ami hamarosan felválthatja az aranyat a befektetők számára. 

Mivel a kibányászható bitcoin mennyisége fix (21 millió darab), így az idő elteltével szűkül a kínálat és folyamatosan növekszik a kereslet, ez csakis az árfolyam hosszú távú növekedését jelentheti. Manapság minden féle jóslatot láthatunk a bitcoin árfolyamáról és a legóvatosabb becslések szerint is elérheti az ára a 100.000 USD-t hamarosan. Ettől sokkal elrugaszkodottabb jóslatokat is olvasni neves tőzsdei elemzőktől, akik 250.000 és 400.000 USD árfolyamot is elképzelhetőnek tartanak a közeljövőben!