„ A rúdtánc viszonylag új jelenség, bár gyökerei messzire nyúlnak. Az ókori sumér időkből való Innana istennő mítosza, aki az ábrázolások szerint érzéki, rudas női szólótáncával a kietlen Földet ismét termővé varázsolta.”

Valójában a rúdtánc „története az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor a vándorárusok és a hozzájuk csapódó előadóművészek szórakoztatták a nagyérdemű közönséget. A vásárokon felállított sátrak közül az egyik az erotikus táncos munka féléket végző lányoké volt, akik a sátrat tartó rudat használták, hogy megmutassák a közönségnek a tánctudásukat .

Az 1950-es évekre tehető, amikor is a sátrakat a bárok és klubok váltották fel, majd a helyszínek lehetővé tették, hogy a rúdtánc pódiumot nyerjen, mint szórakoztató műsor egy része, ekkor terjedt el a burleszk is. „A burleszk eredetileg egy humoros teátrális szórakozás, ami paródiával és groteszk túlzással jár” A 20. századi Amerikában bontakozott ki, maga a szó egy olyan revüvel lett társítva, aminek a fő témája a sztriptíz volt.

Itt a szereplők erotikus táncosnők, azaz a showgirl-ek, akik erotikával és humorral fűszerezett műsorokat adtak elő. A kihívó, lenge öltözet, amit a táncosnők viseltek férfiak ezreit vonzotta. Hiszen olyan „kellékek” mint a necc harisnya, a tűsarok, a fűző és a fejdísz mind-mind az előadások részei voltak. Az ilyen produkciók által vált virágzóvá a rúdtánc, ekkor már a cirkuszi artistáktól elvonatkoztatva ténylegesen az erotika került a középpontba, majd az 1980-as években meghódította Kanadát és Amerikát.


Rúdtánc edzés

 

Manapság pedig bárki megtanulhatja, edzettségi szinttől függetlenül. A felsőtest erőssége és az egyensúlyérzék nélkülözhetetlen. Ezért a testedzés egyik kiváló alternatívája lehet, és betekintést nyerhetünk az erotikus táncos munka világába is.